Följ Stena Line

Var tredje svensk åker på bilsemester under 2015

Pressmeddelande   •   Mar 26, 2015 09:07 CET

Att åka på bilsemester är en ihållande trend bland svenskarna. I år planerar nämligen var tredje svensk att ta med sig bilen på semestern. Danmark och Tyskland ligger i topp över de platser som vi allra helst besöker. Svenskarna fyller dessutom gärna bagageluckan under resan och det är mat, kläder och vin som vi shoppar med oss hem. Det avslöjas i Bilsemesterrapporten 2015 – en rapport om svenskarnas bilsemestervanor gjord av Stena Line.

Bilsemesterrapporten baseras på en statistiskt säkerställd undersökning där 1 000 personer fått svara på frågor om att semestra med bil. Resultatet visar att det är en semesterform som ligger svenskarna varmt om hjärtat. I år kommer nämligen tre av tio svenskar, 30 procent, att åka på bilsemester. Svenskfavoriten Danmark är det land som de allra flesta, 32 procent, planerar att besöka. Därefter följer Tyskland och Frankrike med 28 respektive 14 procent. Även Norge och Italien är populära länder och återfinns på topplistan.

Det är många svenskar som föredrar bilsemester framför andra resealternativ. 74 procent av de svarande anser att bilsemester innebär en större frihet och flexibilitet. Sex av tio anser även att det bästa med bilsemester är möjligheten att vara med om spontana händelser längs vägen. En annan fördel med att resa med bil är, enligt svenskarna, möjligheten att köpa med sig mer saker hem. Lokala delikatesser, kläder, vin och souvenirer är det som hamnar i topp på frågan om vad man allra helst shoppar under bilsemestern. 

Men det är inte bara svenskarna som Stena Line tagit pulsen på när det gäller bilsemester. Årets bilsemesterrapport har genomförts i totalt nio länder och innefattar bland andra Tyskland, Norge, Storbritannien och Frankrike.

– I år har vi gjort en global bilsemesterundersökning på alla våra marknader och vi kan konstatera att intresset för att ta med sig bilen på semestern är stort även utanför Sverige. Allra tokigast i att åka på bilsemester är man i Frankrike där närmare sju av tio fransmän planerar att ge sig ut på Europas vägar i år – medan svenskarna hamnar på femte plats, säger Jari Virtanen, Group Travel Director på Stena Line.

För mer information, kontakta:
Sofia Ivarsson, PR-ansvarig på Stena Line, tel + 46 (0) 704 85 85 79 eller mail
sofia.ivarsson@stenaline.com

Stena Lines Bilsemesterrapport 2015
Nedan följer ett urval av statistik från Bilsemesterrapporten 2015. Rapporten i sin helhet finner du här.

Om undersökningen: Riksrepresentativ undersökning genomförd av Norm i februari 2015. 1000 personer i åldrarna 18-65 år svarade på frågorna via en webbpanel.

Planerar du att åka på bilsemester under 2015?
Ja, 30 procent
Nej, 38 procent

Hur länge planerar du att vara borta på din kommande bilsemester? 
Mindre än en vecka, 17 procent
1 vecka, 37 procent
2 veckor, 32 procent
3 veckor, 6 procent
4 veckor,  4 procent
5 veckor eller mer, 2 procent

Med vem/vilka åker du på din planerade bilsemester?
Med partner, 75 procent
Med barn, 39 procent
Med vänner, 14 procent

Vilka länder planerar du att passera eller besöka under din kommande bilsemester?
Danmark, 32 procent
Tyskland, 28 procent
Frankrike, 14 procent
Norge, 12 procent
Italien, 9 procent

Vad ser du som de främsta skälen att välja bilsemester framför annan semester?
Större frihet och flexibilitet, 74 procent
Möjligheten att vara med om spontana händelser längs vägen, 62 procent
Man kan åka till platser dit få andra hittar, 48 procent
Man kan uppleva flera länder på samma resa, 37 procent
Man kan köpa med sig mer saker hem, 27 procent

Vad köper du med dig hem från bilsemestern?
Mat & lokala delikatesser, 43 procent
Kläder & Mode, 39 procent
Vin, 32 procent
Souvenirer, 31 procent
Öl, 25 procent
Starksprit, 23 procent
Loppisfynd, 22 procent
Parfym, 12 procent

Topplistan – Här planerar flest att åka på bilsemester under 2015
Frankrike, 66 procent
Polen, 60 procent
Tyskland, 58 procent
Nederländerna, 42 procent
Sverige, 30 procent
Norge, 28 procent
Storbritannien, 28 procent
Danmark, 24 procent
Irland, 23 procent

Stena Line är ett av världens största färjerederier med 35 fartyg och 22 linjer i norra Europa. Stena Line är en viktig del av det europeiska logistiknätverket och utvecklar nya intermodala fraktlösningar genom att kombinera transporter på järnväg, väg och hav. Stena Line spelar också en viktig roll för turismen i Europa med sin omfattande passagerarverksamhet. Företaget är familjeägt, grundades 1962 och huvudkontoret ligger i Göteborg. Stena Line är en del av Stena Sfären som har cirka 20 500 anställda och en årlig omsättning på över 50 miljarder kronor.