Följ Stena Line

Vänstertrafik och innerstadskörning svårast på bilsemestern

Pressmeddelande   •   Aug 06, 2012 10:25 CEST

Vänstertrafik och innerstadskörning är det som svenskarna tycker är svårast att hantera när de kör bil utomlands. Samtidigt oroar sig varannan för att få motorstopp eller fel på bilen, medan var tredje i åldersgruppen 18-29 är rädd för att bli stoppad av polisen. Det visar Stena Lines nya Bilsemesterrapport 2012.  

Att åka på bilsemester är något som nio av tio svenskar förknippar med frihet och flexibilitet. Men att köra bil utomlands är även något som kan få svenskarna att svettas lite extra bakom ratten. Vänstertrafik (38 %) och innerstadskörning (36 %) är det som flest tycker är svårt, men även att hitta och läsa skyltar är något som skapar huvudbry för svenskarna. Det visar Bilsemesterrapporten 2012 som tagits fram av Stena Line.    

– Yngre i åldersgruppen 18-29 år är de som tycker det är svårast att köra utomlands vilket kanske inte är så konstigt i och med att de antagligen haft körkort kortast tid. Överlag är det annars innerstadstrafik som flest ser som knepigt, säger Jesper Waltersson, informationschef Stena Line.        

Motorstopp och polisen oroar svenskarna

På frågan vad som oroar svenskarna vid bilkörning utomlands svarar varannan motorstopp eller annat fel på bilen. 37 procent i åldersgruppen 18-29 år oroar sig även för att bli stoppade av polisen, vilket kan jämföras med elva procent i åldersgruppen 45-65 år.

Bland männen svarar var femte att de inte tycker någonting är svårt med bilkörning utomlands, motsvarande siffra hos kvinnor är tio procent.

Det här tycker svenskarna är svårast med bilkörning utomlands

  1. Vänstertrafik 38 %
  2. Innerstadskörning 36 %
  3. Att hitta 30 %
  4. Läsa skyltar 18 %
  5. Förhålla sig till andra trafikanter 17 %

Läs mer i "Bilsemesterrapporten 2012", en riksrepresentativ undersökning genomförd av Norm i maj 2012. 1001 personer i åldern 18-65 år svarade på frågor via en webbpanel.

 

För mer information, kontakta:

Carl Mårtensson, PR Manager Stena Line, +46 (0)31 85 83 32, carl.martensson@stenaline.com

Jesper Waltersson, Informationsansvarig Stena Line, +46 (0)31 85 85 32, jesper.waltersson@stenaline.com

Stena Line är ett av världens största färjerederier med tre affärsområden; Skandinavien, Nordsjön och Irländska sjön. Huvudkontoret ligger i Göteborg.
Stena Line har Europas mest heltäckande linjenät med ett stort antal destinationer i Skandinavien, Storbritannien, Irland, Tyskland, Polen och Holland. Verksamheten omsätter cirka 10 miljarder kronor och har cirka 6 000 anställda.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.