Följ Stena Line

Tredje fartyg sätts in på Karlskrona-Gdynia

Pressmeddelande   •   Maj 30, 2013 09:00 CEST

Från och med den 8 juli sätter Stena Line in ett tredje fartyg på linjen Karlskrona-Gdynia för att möta den stora efterfrågan på fraktkapacitet. Fartyget, som chartras in från systerbolaget Stena Roro, kommer att segla under namnet Stena Alegra och hette tidigare Norman Trader. Stena Alegra ökar kapaciteten på linjen med 20 procent i ett första skede och senare kommer turlistan utökas med ytterligare avgångar. Satsningen skapar också ett 20-tal arbetstillfällen i regionen.

– Det känns mycket bra att vi nu har en lösning med ett tredje fartyg på plats. Trafiken på linjen har ökat kraftigt under de senaste åren och behovet av mer kapacitet har varit stort eftersom vi kört med fulla bildäck under en lång period. Nu förbättrar vi servicen för både våra fraktkunder och privatresenärer genom fler avgångar, säger Tony Michaelsen, Route Manager Karlskrona-Gdynia.

Under 2012 ökade antalet fraktenheter på linjen med 7 procent och antalet bilar med 9 procent och den positiva utvecklingen har fortsatt i år. Under första kvartalet i år ökade antalet fraktenheter med 11 procent och antalet bilar med 8 procent jämfört med första kvartalet 2012.

– Den ekonomiska utvecklingen i Polen och östra Europa är mycket god och vår bedömning är att både frakttrafik och privatresande kommer att fortsätta öka mellan Sverige och Polen. Lösningen med ett tredje fartyg som seglar tillsammans med Stena Vision och Stena Spirit kommer att bli mycket bra och Stena Alegra kompletterar dessa båda fartyg på ett bra sätt, säger Michael McGrath, COO på Stena Line.

Stena Vision och Stena Spirit kommer att segla på nuvarande turlistor och Stena Alegra kommer att göra tre avgångar per vecka från Karlskrona och Gdynia. Den första avgången blir från Gdynia den 8 juli.

Stena Line, Göteborg
30 maj 2013

För mer information kontakta Tony Michaelsen, Route Manager Karlskrona-Gdynia, tel  0739-42 17 48.

Fakta om Stena Alegra

Fartygstyp: RoPax
Byggår: 1998
Kapacitet: 1 950 längdmeter
Längd: 180 meter
Fart: 22 knop
Hytter: 57
Passagerare: 350


Stena Line är ett av världens ledande färjerederier med Europas mest heltäckande linjenät och ett stort antal destinationer i Skandinavien, Storbritannien, Irland, Tyskland, Polen, Holland och i Baltikum. Verksamheten omsätter över 10 miljarder kronor och har cirka 6 000 anställda.