Följ Stena Line

Teknikprylarna svenskarna inte klarar sig utan på vägen

Pressmeddelande   •   Sep 25, 2012 11:32 CEST

För nio av tio svenskar är mobilen en självklarhet i bilen och GPS är i dag betydligt vanligare än karta för att hitta ute på vägarna. Drygt en av fem svenska barnfamiljer har numera DVD-spelare i bilen som underhållning för barnen. Det visar Stena Lines Bilsemesterrapport 2012 som kartlägger svenskt resande med bil.

I princip alla svenskar tar med sig någon form av teknikpryl när de reser med bil. Endast två procent anger att de är helt ”teknikfria” i bilen och de svarande i åldern 18-29 år är de mest flitiga teknikanvändarna. Det visar en rapport från Stena Line som frågat 1 000 svenskar om vilken teknikpryl de helst tar med sig på bilsemestern.

– Inte helt oväntat är teknik på resan mer utbrett bland de yngre i undersökningen, men det är intressant att se att saker som mobil, dator och GPS även är en självklarhet bland de äldre. Bland barnfamiljer märks en tydlig trend med film för barnen i bilen, säger Carl Mårtensson, PR-manager på Stena Line.

GPS vanligare än karta
Att teknikprylar är en självklarhet för svenska bilister märks även på sättet vi planerar vår resa. GPS utklassar idag traditionella kartor och guideböcker som hjälpmedel längs vägen. Även datorn spelar en viktig roll vid planeringen av bilsemestern. Tre av fyra svenskar använder Google och internet till att planera sin resa vilket kan jämföras med en fjärdedel som använder guideböcker.

Svenskarnas topp fem teknikprylar på bilsemestern:

  1. Mobilen (92%)
  2. GPS till bilen (46%)
  3. Datorn (42%)
  4. MP3-spelare (23%)
  5. Läsplattan (16%) 

Om undersökningen:
Riksrepresentativ undersökningen genomförd av Norm i maj 2012. 1001 personer i åldern 18-65 år svarade på frågor via en webbpanel. 

Stena Line är ett av världens största färjerederier med tre affärsområden; Skandinavien, Nordsjön och Irländska sjön. Huvudkontoret ligger i Göteborg.
Stena Line har Europas mest heltäckande linjenät med ett stort antal destinationer i Skandinavien, Storbritannien, Irland, Tyskland, Polen och Holland. Verksamheten omsätter cirka 10 miljarder kronor och har cirka 6 000 anställda.

Bifogade filer

Word-dokument