Följ Stena Line

Svenskinvasion väntar till EM 2012 i Polen

Pressmeddelande   •   Okt 12, 2011 12:25 CEST

Efter drömvinsten mot Holland igår står det klart att Svenska fotbollslandslaget kvalificerar sig till slutspel i EM 2012 som spelas i Polen och Ukraina. På Stena Lines linje mellan Karlskrona och Gdynia förbereder man sig nu på en anstormning av bokningar för att se Zlatan och de övriga i truppen göra upp om EM-guldet. Stena Lines Resebarometer visar att drygt 300 000 svenska supportrar planerar att resa till fotbollsfesten på andra sidan Östersjön nästa sommar.

Stena Lines Resebarometer som kartlägger svenska folkets resvanor har frågat 1000 svenskar om de planerar att resa till fotbolls-EM i Polen nästa sommar. Totalt svarar fem procent av svenskarna att de planerar att åka, vilket räknat på landets befolkning i åldern 18-70 år skulle innebära drygt 300 000 polenresenärer. Bland de 234 svaranden i åldern 18-30 år är andelen som planerar att åka hela nio procent.

- Nu håller vi bara tummarna för att Sverige får spela sina matcher i Gdansk vilket avgörs i UEFA-lottningen i december. Redan nu märker vi av ett ökat intresse för Polen och har redan fått förfrågningar på EM-resor. Vid behov kan vi tänka oss att öka antalet avgångarna på linjen nästa sommar och göra om våra fartyg till flytande fanzones, säger Patrik Olderius, marknadschef på Stena Lines linje mellan Karlskrona och Gdynia.

Polen har de senaste åren satsat stort på att orterna där EM avgörs ska vara i absolut toppskick till 2012. Även om turneringen i sig medför många resenärer så är den riktigt stora effekten av ett EM i Polen mer långsiktig. Förhoppningarna är stora att landet efter mästerskapet får erfara den så kallade ”Barcelona-effekten” och en gång för alla etablera sig som en toppdestination för svenska turister.

- Polen blir allt populärare som turistland, men det är fortfarande många svenskar som inte vet hur prisvärt landet är och att kulturen, nattlivet, shoppingen och stränderna mäter sig med de absolut populäraste semesterorterna i Europa. Men EM 2012 kommer Vår en gång för alla tvätta bort de fördomar som en del svenskar fortfarande har om Polen, säger Dag Thyselius, PR-ansvarig på Stena Line.

Stena Line, Göteborg, 12 oktober 2011

För mer information och bilder, kontakta Dag Thyselius, PR- Manager på Stena Line telefon 0704-85 83 32, eller Patrik Olderius, marknadschef för linjen Karlskrona-Gdynia telefon 0739-42 27 30.

Fakta Stena Lines Resebarometer:

Stena Lines Resebarometer har genomförts av undersökningsföretaget ScandInfo på uppdrag av rederiet Stena Line. Undersökningen genomfördes i september 2011. Urvalet av respondenter representerar den svenska befolkningen mellan 18-70 år. Sammanlagt har 1000 personer svarat på ett 20-tal frågor med hjälp av internetintervjuer. Internetpanelen bygger på ett slumpvis sannolikhetsurval och ingen av deltagarna är självrekryterade.