Följ Stena Line

Svenskarna trotsar ökade bensinpriser

Pressmeddelande   •   Jul 16, 2012 13:30 CEST

I sommar ger sig 41 procent av svenskarna ut på bilsemester. De stigande bensinpriserna tycks inte avskräcka landets bilister. Mer än var fjärde svensk kör lika mycket som för fem år sedan och 12 procent svarar att de till och med kör mer idag än för fem år sedan. Det avslöjar Bilsemesterrapporten 2012 – en rapport om svenskarnas resvanor med bil som Stena Line presenterar i dag.

Lika många som i sommar planerar bilsemester, 41 procent, svarar att de inte har några planer på att minska sitt bilkörande framöver på grund av stigande bränslepriser. Endast 13 procent av de tillfrågade svarar att de inte längre har råd att köra i samma utsträckning som tidigare.

På frågan om var smärtgränsen går då bensinpriset påverkar hur mycket bil man kör vid längre sträckor råder det delade meningar. 14 procent säger att gränsen går vid 13 kronor, 11 procent säger att den går vid 16 kronor och 21 procent av de tillfrågade uppger att priset inte påverkar dem alls.

Att samåka mer i framtiden för att spara på bilkostnader är dock något som svenskarna gärna kan tänka sig. Närmare hälften av de tillfrågade svarar att de kan tänka sig att samåka med bekanta för att spara pengar på körningen och mer än var fjärde svensk, 26 procent, kan tänka sig att samåka även med personer som de inte känner.

– Intresset för bilsemester är fortsatt stort och trots att bensinpriserna har stigit de senaste åren så är det många svenskar som ger sig ut på vägarna. Att samåka med andra resenärer är ett enkelt knep att spara både på miljön och ekonomin och samtidigt umgås med människor. Ett trevligt sätt att resa helt enkelt, säger Jesper Waltersson, Informationsansvarig på Stena Line. 

 För mer information kontakta:
Jesper Waltersson, informationsansvarig Stena Line, tel 0704-85 85 32 eller mail jesper.walterson@stenaline.com.

Stena Line är ett av världens största färjerederier med tre affärsområden; Skandinavien, Nordsjön och Irländska sjön. Huvudkontoret ligger i Göteborg.
Stena Line har Europas mest heltäckande linjenät med ett stort antal destinationer i Skandinavien, Storbritannien, Irland, Tyskland, Polen och Holland. Verksamheten omsätter cirka 10 miljarder kronor och har cirka 6 000 anställda.