Följ Stena Line

Svenskarna är Europas bästa bilförare – italienarna sämst

Pressmeddelande   •   Jul 16, 2012 13:30 CEST

Var tredje svensk tycker att Sverige har Europas bästa bilförare. Sämst kör man i Italien och Grekland, hela 26 procent av svenskarna anser att vi hittar Europas sämsta förare här. Bäst självförtroende bakom ratten har svenska män där nära hälften anser att de kör bättre än genomsnittet. Det avslöjar Bilsemesterrapporten 2012 – en rapport om svenskarnas resvanor med bil som Stena Line presenterar i dag.

Rapporten visar att 41 procent av svenskarna åker på bilsemester i sommar. Hälften av dem väljer att besöka något av våra grannländer eller fortsätta ner på kontinenten. Friheten samt möjligheten att kunna besöka platser dit inte så många åker lockar mest och viktigast med bilsemestern är att umgås med familj och vänner.

–  Bilsemester har länge varit en svensk tradition och vår nya rapport visar att trenden håller sig stark än. I år firar Stena Line 50 år och därför är vi extra stolta att kunna presentera vår största kartläggning om resande med bil hittills, säger Jesper Waltersson, Informationsansvarig på Stena Line. 

Att våga sig ut på de snabba vägarna i Europa är inga problem för svenskarna som har stort förtroende för sina egna körkunskaper. Drygt var tredje tycker att de kör bättre än genomsnittet och störst är självsäkerheten hos männen där närmare varannan tycker att de kör bättre än den genomsnittliga föraren.

Sämsta förarna finns i Italien
Europas bästa bilförare finns enligt svenskarna i Sverige (29%) följt av Tyskland (13%) och Norge (4 %). De sämsta förarna hittar vi nere vid Medelhavet. Drygt 15 procent anser att italienarna är Europas sämsta bilförare medan 11 procent tycker att grekerna kör sämst. 

– Att svenskarna tycker att de sämsta förarna finns i Italien är lite lustigt med tanke på att Italien är ett av de absolut populäraste länderna att bila.  Men det beror nog snarare på kultur, mat och sevärdheter än medtrafikanterna, säger Jesper Waltersson. 

Europas bästa bilförare                    Europas sämsta bilförare    

  1. Sverige 29 procent                             1. Italien 15 procent
  2. Tyskland 13 procent                          2. Grekland 11 procent         
  3. Norge 4 procent                                 3. Ukraina 10 procent
  4. Finland 3 procent                               4. Frankrike 7 procent
  5. Schweiz 2 procent                             5. Spanien 6 procent

Fråga: Vilket land i Europa tror du har de bästa/sämsta bilförarna?

För mer information kontakta:

Jesper Waltersson, informationsansvarig Stena Line, tel 0704-85 85 32 eller mail jesper.walterson@stenaline.com.

Stena Line är ett av världens största färjerederier med tre affärsområden; Skandinavien, Nordsjön och Irländska sjön. Huvudkontoret ligger i Göteborg.
Stena Line har Europas mest heltäckande linjenät med ett stort antal destinationer i Skandinavien, Storbritannien, Irland, Tyskland, Polen och Holland. Verksamheten omsätter cirka 10 miljarder kronor och har cirka 6 000 anställda.