Följ Stena Line

Stena Lines nya RoPax-färjor börjar ta form

Pressmeddelande   •   Feb 05, 2018 11:13 CET

Niclas Mårtensson, VD Stena Line, tillsammans med Magnus Olsson, Projektledare Stena RoRo, på väg att lägga mynt under kölen.

I fredags, den 2 februari, hölls den officiella kölsträckningsceremonin på Avic Weihai Shipyard i Kina. Denna traditionella ceremoni är starten på konstruktionen av skrov och de exteriöra delarna av fartyget.

- Det här är en viktig milstolpe i vårt spännande nybyggnadsprojekt, säger Stena Lines VD Niclas Mårtensson, som deltog i den traditionella myntceremonin där 4 mynt (GBP, EUR, SEK och RMB) placerades under kölen som en symbol för att ge lycka och välgång till sjöss.

De nya RoPax-fartygen har en planerad levererans under 2019 och 2020. De kommer att vara cirka 50 procent större än standarden på dagens RoPax-färjor. Investeringen är ett bevis på att Stena Line bygger vidare på sin framgångsrika affärsmodell med en kombination av frakt och passagerare.

- Vårt mål är att dessa fartyg ska vara i absolut framkant vad gäller energieffektivitet, flexibilitet och kundupplevelse. Framför allt lägger vi stor tonvikt på att utveckla en rad spännande digitala lösningar som kommer ge våra kunder nya upplevelser ombord. Detta är en del av vårt digitaliseringsarbete som ska ta oss in i framtiden och ge våra kunder nya och unika tjänster och upplevelser, säger Niclas Mårtensson.

De nya RoPax-färjorna planeras gå i trafik på Irländska sjön och är en strategisk investering för att fortsätta stärka Stena Lines verksamhet i den regionen.

- Vi är positiva om framtiden och tror på en fortsatt tillväxt när det gäller färjetransporter. Det här är ett viktigt steg att göra vår verksamhet redo att ta hand om den förväntade tillväxten, säger Niclas Mårtensson.

Tekniska fakta:

Längd: 214,5 m

Djup: 6,4 m

Bredd: 27,8 m

Kapacitet bildäck: 3,100 längdmeter + 120 bilar

Passagerarkapacitet: 1,000

Hytter: 175

Motorer: 2 x V12 4-stroke diesel (2 x 12,600 kW)

Maxfart: 22 knots

Varv: AVIC Weihai Shipyard, Kina

Stena Line, Göteborg

5 februari 2018

För mer information kontakta Jesper Waltersson, Presschef Stena Line, +46 (0)704 85 85 32.

Stena Line är ett av Europas ledande färjerederier med 38 fartyg och 21 linjer i norra Europa. Stena Line är en viktig del av det europeiska logistiknätverket och utvecklar nya intermodala fraktlösningar genom att kombinera transporter på järnväg, väg och hav. Stena Line spelar också en viktig roll för turismen i Europa med sin omfattande passagerarverksamhet. Företaget är familjeägt, grundades 1962 och huvudkontoret ligger i Göteborg. Stena Line är en del av Stena AB-koncernen som har cirka 15 000 anställda och en årlig omsättning på cirka 36,5 miljarder kronor.