Följ Stena Line

Stark krona skapar Ikea-rea i Polen

Pressmeddelande   •   Mar 17, 2011 14:12 CET

Stena Lines ”Ikea-index” visar att den allt starkare svenska kronan gör det upp till 20 procent billigare att handla varor från Ikea utanför Sveriges gränser. Billigast är Polen där en Ikea-soffa kan ge svenska kunder en besparing på över 1 500 kronor. På ett köksköp blir svenskavdraget 10 000 kronor. Valutarabatten bäddar för en ökning av shoppingresor med bil till Europa i vår och sommar.

Stena Line har genomfört en kartläggning där priserna på fem av Ikeas mest populära produkter jämförts mellan tio europeiska länder. Resultatet visar att priserna är upp till 20 procent lägre jämfört med vad samma varor kostar i Sverige. Norge är i särklass dyrast och Polen överlägset billigast, följt av Spanien, Frankrike och Holland. Priserna kan skilja så mycket som över 30 procent mellan olika länder.

De fem billigaste Ikea-länderna i Europa

(skillnaden i procent jämfört med Sverige):

1. Polen (- 18 procent)

2. Spanien (- 8,5 procent)

3. Frankrike (- 5,2 procent)

4. Holland (- 4,5 procent)

5. Italien (- 0,7 procent)

De fem dyraste Ikea-länderna i Europa

(skillnaden i procent jämfört med Sverige):

1. Norge (+12,3 procent)

2. Danmark (+5 procent)

3. Tyskland (+2,9 procent)

4. Finland (+1,6 procent)

5. Sverige

Se hela undersökningen i bifogad exelfil.

Som tabellen visar är prisskillnaderna på enskilda produkter stora på olika marknader. Men det är vid de större inköpen som man kan spara riktigt mycket pengar. En familj som planerar att investera i ett nytt Ikeakök för 50 000 kronor kan spara så mycket som upp till 10 000 kronor på att istället inhandla samma kök i Polen. Efter betald resa för en familj med två barn inklusive bil, bensin och turretur biljett med Stena Line blir besparingen ändå upp till femtusen kronor*.

Stena Line tror att den allt starkare kronkursen bäddar för en ökning av shoppingresor med bil från Sverige. Lägre priser på alkohol har länge varit ett mål för resan i till norra Tyskland, nu kan Ikeabesöket i Polen bli ett semesternöje som sparar tusenlappar. Till våren och sommaren spår nu Stena Line en ökning liknande den ökning av shoppingresor som inträffade 2004 när Polen gick med i EU.

– Att semestra och shoppa i Polen är överlag just nu rekordbilligt och valutaeffekten gör att svenskarna kan spara många tusenlappar på allt från boende och restaurangbesök till shopping och nöjen. Vi har redan sett ett ökat intresse för resor till Polen och allt talar nu för att detta är en trend som kommer att fortsätta under våren och sommaren. Dessutom har vi två nya fartyg, så vi kommer kunna hantera fler resenärer både med och utan bil, säger Niclas Mårtensson, chef på linjen Karlskrona-Gdynia, Stena Line.

* Priset är beräknat på en tur-retur resa, Karlskrona-Gdynia, för två vuxna och 2 barn under 14 år, inklusive plats för bil och släp samt logi två nätter i Comfort Class hytt. Totalt: 3636 kr (beräknat den 7/3/11).

 

Stena Line, Göteborg, 17 mars 2011

För mer information och bilder, kontakta Dag Thyselius, PR- Manager på Stena Line Telefonm 031-85 83 32 eller 0704-85 83 32, E-post: dag.thyselius@stenaline.com