Följ Stena Line

Semesterfynden ska vara ät- och drickbara

Pressmeddelande   •   Nov 17, 2010 09:58 CET

Glöm souvenirer. När svensken packar upp efter semestern är det kläder, sprit och godis som fått störst plats i resväskan, visar Stena Lines resebarometer. Främst är det traditionella varumärken som går hem.

Alkoholhaltiga drycker ges störst utrymme i svenskarnas shoppingbudget på resan. På frågan ”Vad köper du med dig hem från en weekendresa/kortsemester?” hamnar både sprit, vin och öl bland de fem högst rankade svarsalternativen. Allra högst hamnar kläder och även godis finns med bland topp fem.

– Det är inte produkter som är utmärkande för resmålet man handlar. Alla gillar att göra en bra affär och därför köper man hellre produkter man känner till och tycker om och som man vet är dyrare hemma, säger Dag Thyselius, PR-ansvarig på Stena Line.

Enligt Stena Lines försäljningsstatistik föredrar svenskarna att köpa med sig whisky framför andra spritsorter och det är den skotska varianten som står högst i kurs. Vodka Nord är den populäraste vodkan och hamnar på femte plats på topplistan.

Marabou mjölkchoklad är favoriten bland godiset vi köper med oss. Tvåa kommer lakritspipor och på tredjeplats ligger klassikern Pingvin saltpastiller.  Av damparfymerna är det Dolce and Gabbana Light Blue som ligger i topp medan det på herrsidan är det Lacoste Essential Sport.

– När det gäller parfymer ska man ha med sig att det är ganska säsongsbetonat och att det hela tiden kommer nya sorter. Parfymhusens sommardofter brukar vara väldigt populära. Även alkoholinköpen påverkas av säsongen. Nu innan jul är Blossa julglögg och Tuborgs julöl två storsäljare, säger Dag Thyselius.

Resebarometern om shopping på resan:
Vad köper du med dig hem från en weekendresa/kortsemester? (multisvar)

 Kläder:  40%
Sprit:     39%
Vin:       38%
Godis:    26%
Öl:         22%

Topplistor för försäljningen ombord de senaste tolv månaderna

 Sprit

1 Lauders scotch blended whisky
2 Famous Grouse blended whisky
3 Grants family reserve blended 
4 Glen Alpin scotch blended whisky
5 Nord Vodka

Parfym damer
1 Dolce Gabbana Light Blue
2 Escada Marine Groove
3 Calvin Klein Eternity Summer
4 Donna Karan Be Delicious
5 Dolce Gabbana Rose The One

Parfym herrar

1 Lacoste Essential Sport
2 Armani Aqua Di Gio Homme
3 Armani Code
4 Hugo Boss
5 Gucci by Gucci pour Homme Sport

Konfektyr

1 Marabou Mjölkchoklad
2 Malacoleaf Skippers Pipes
3 Marabou daim bar
4 Toblerone Milk
5 Pingvin saltpastiller

 

Undersökningen är baserad på försäljningen i butikerna på Stena Lines fartyg som utgår från Sverige.

Stena Line, Göteborg, 17 november 2010
För mer information och bilder, kontakta Dag Thyselius, PR- Manager på Stena Line
Telefon 031-85 83 32 eller 0704-85 83 32, E-post: dag.thyselius@stenaline.com

Fakta Stena Lines Resebarometer
Resebarometern genomförs två gånger per år av undersökningsföretaget ScandInfo på uppdrag av rederiet Stena Line. Undersökningen genomfördes i september 2010. Urvalet av respondenter representerar den svenska befolkningen mellan 18-70 år. 1 000 personer svarat på ett 20-tal frågor med hjälp av internetintervjuer. Urvalet bygger på ett slumpvis sannolikhetsurval.