Följ Stena Line

Paddan allt mer populär på bilsemestern

Pressmeddelande   •   Jul 31, 2013 08:00 CEST

Mer än varannan svensk påverkas av vänners bilder och uppdateringar i sociala medier när de ska välja resmål inför semestern. Och väl under resan bunkrar svensken upp med både mobiltelefonen och datorn för att hålla sig à jour. Även surfplattan har blivit ett måste för många semestrande svenskar. På bara ett år har den fördubblat sin popularitet. Det avslöjas i Stena Lines Bilsemesterrapport 2013.

Svenskarna är ett teknikälskande folk som använder sig av teknologi i alla dess former både innan och under bilsemestern. När det kommer till planering inför resan tar majoriteten, 81 procent, Google till hjälp för att göra research. Valet av resmålet kan ändå i alla högsta grad influeras av vänners inlägg på Facebook, Twitter eller Instagram. Mer än varannan svensk, 51 procent, uppger nämligen att de påverkas av sina bekantas bilder eller uppdateringar i sociala medier.

Väl under bilsemestern ser svenskarna till att ha packat med sig sina viktigaste teknikprylar. Nio av tio tar med sig mobilen på resan och närmare varannan, 48 procent, försäkrar sig om att inte lämna GPS:en hemma. Datorn är ett måste för 42 procent av svenskarna och surflattan tas med av närmare var tredje person, 32 procent. Surfplattan står för den största ökningen när det kommer till teknikprylar som svenskarna tar med sig på resan: förra året var det blott 16 procent som packade med sig läsplattan.

– Både surfplattan och mobiltelefonen är populära och användbara på bilsemestern. Dels kan man planera, researcha och kolla kartor längs vägen, dels kan man dokumentera och dela resan med andra.  Jag tror surfplattan kommer att bli ännu mer populär att packa med sig i bilen till nästa år, säger Jesper Waltersson, informationsansvarig på Stena Line.


De här teknikprylarna tar svenskarna med sig på bilsemestern – Topp 5

1.  Mobilen, 90 procent

2.  GPS:en, 48 procent

3.  Datorn, 42 procent

4.  Surfplattan, 32 procent

5.  MP3-spelare, 20 procent


Påverkas du av dina vänners bilder och uppdateringar i sociala medier när du ska välja resmål inför bilsemestern?

Totalt

Ja, väldigt mycket

2 procent

Ja, till viss del

49 procent

Nej

49 procent


Vad av följande skulle du använda dig av för planering av en bilsemester? 

Totalt

Google/surfa på Internet

81 procent

Rekommendationer från vänner och bekanta

66 procent

Besöka några passande hemsidor

63 procent

Köpa eller låna guideböcker

23 procent

Sociala medier för att se vad andra gjort

18 procent

Fråga efter tips hos resebyrå

 8 procent

Om undersökningen: Riksrepresentativ undersökning genomförd av Norm i januari 2013. 1000 personer i åldrarna 18-65 år svarade på frågor via en webbpanel. 

Stena Line är ett av världens ledande färjerederier med Europas mest heltäckande linjenät och ett stort antal destinationer i Skandinavien, Storbritannien, Irland, Tyskland, Polen, Holland och i Baltikum. Verksamheten omsätter över 10 miljarder kronor och har cirka 6 000 anställda.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.