Följ Stena Line

Oldsberg, Stena Line, Volvokoncernen och Serneke lade högsta bud i auktionen om 2 kajkranar

Pressmeddelande   •   Feb 26, 2015 13:30 CET

Nu står det klart att Ingvar Oldsberg, Stena Line, Volvokoncernen och byggkoncernen Serneke la högsta budet i budgivningen om två kajkranar i den auktion som avslutades under torsdagseftermiddagen. De tre bolagen valde att gå in och stötta den kampanj som Ingvar Oldsberg dragit igång för att rädda de klassiska kranarna i Göteborgs hamn.

Det var för några dagar sedan Ingvar Oldsberg kom överens med Stena Line om projektet och därefter har även Volvokoncernen och byggkoncernen Serneke valt att delta. Utgångspunkten från de tre bolagens sida har hela tiden varit att ekonomiskt bidra till att de två kranarna kan räddas och att förvaltningen därefter ska tas om hand av en annan part.

Budgivningen slutade med att de tre bolagen la högsta budet, men eftersom inte reservationspriset uppnåddes följer nu en förhandling med säljaren. Ingvar Oldsberg har privat lagt bud på en mindre kran, den auktionen avslutas klockan 14.00 på torsdagen.

– Vi är givetvis mycket glada att vi la det högsta budet. Från Stena Lines perspektiv ser vi kranarna som en naturlig del av sjöfartsstaden Göteborg och vi vill gärna bidra till att de bevaras. Det skulle vara väldigt tråkigt om den karaktäristiska silhuetten och sinnebilden för Göteborg försvann. När Ingvar Oldsberg tog kontakt med oss var det ingen tvekan om att vi ville vara med och hjälpa honom och det känns mycket roligt att även Volvokoncernen och Serneke ser detta som viktigt. Det är även glädjande att staden uttryckt intresse för att ta över ansvaret för kranarna, säger Stena Lines VD Carl-Johan Hagman.

- Kranarna är en del av Göteborgs industrihistoria och ett vackert landmärke. De knyter ihop stadens varvshistoria med vår framtid som en modern och högteknologisk industristad, säger Volvos vd och koncernchef Olof Persson.

- För Sernekes del ser vi detta ur två synvinklar. Dels tycker vi det är oerhört viktigt att vi bidrar till att bevara en viktig del av Göteborgs kulturhistoria, dels har kranarna en nära koppling till vårt projekt Karlavagntornet på Lindholmen som ska bli Göteborgs och kanske Nordens högsta byggnad och då är vi gärna med och formar stadsmiljön och skylinen runt byggnaden, säger Ola Serneke VD för Serneke.

Göteborg

26 feburari, 2015

För mer information, vänligen kontakta:

Jesper Waltersson, Informationchef Stena Line, 0704-85 85 32,

Kina Wileke, Chef för Medierelationer på Volvokoncernen, 073-902 55 44

Ola Serneke, VD Serneke, 0706 - 24 39 90

Stena Line är ett av världens ledande färjerederier med Europas mest heltäckande linjenät och ett stort antal destinationer i Skandinavien, Storbritannien, Irland, Tyskland, Polen, Holland och i Baltikum. Verksamheten omsätter över 10 miljarder kronor och har cirka 6 000 anställda.