Följ Stena Line

J-Dagen är årets folkfest i Danmark

Pressmeddelande   •   Nov 01, 2011 17:56 CET

På fredag 4 november firar danskarna ”J-dagen” då Tuborgs julöl har försäljningpremiär på landets barer exakt klockan 20.59. Bryggeriets lastbilar med personal i blåvita tomtekostymer kör land och rike runt för att dela ut gratis julöl till de törstiga danskarna, något som kanske förklarar varför dagen på senare år har utvecklats till en av landets största folkfester. Färska bokningssiffror från Stena Line visar att även svenskarna har fått upp ögonen för festen i grannlandet.

J-dagen infördes 1990 och firas den första fredagen i november av mer än 300 000 danskar varje år. I år besöker Tuborgs ”tomtenissar” hela 50 städer, 400 krogar och delar totalt ut 8000 liter öl – vilket motsvarar 24 000 flaskor. Bara på norra Jylland besöker lastbilarna 26 krogar fördelat på Aalborg, Fredrikshavn och Säby.

– Vi märker ett allt större intresse för J-dagen bland svenskarna och många höstlovsfirande svenskar passar på att ta del av festligheterna när de är i Danmark. Bokningarna för helgen ligger över genomsnittet för november. Bara i Aalborg medverkar ett 20-tal barer officiellt i festligheterna och att ströva nerför Jomfru ane Gade i Aalborg denna kväll är en upplevelse utöver det vanliga, säger Charlotte Ljunggren, chef på Stena Lines Danmarkslinje.

Som traditionen kräver klär sig de flesta danskar i färgerna blått och vitt denna kväll, vilka är de officiella färgerna för Tuborgs julöl. Även ombord på Stena Lines fartyg uppmärksammas J-dagen och julölen finns till försäljning från och med 4 november.

– Även om julölen inte får säljas före den 4 november så smygstartartade vi vår julshopping redan i oktober. Så den som har siktet inställ på julklappar kan fynda ombord med priser upp till 50 procent lägre än i land på bland annat vin, sprit, och parfym, säger Charlotte Ljunggren.

 Prisexempel 4-5 nov resa t/r Göteborg-Fredrikshavn med Stena Line: 300 kr/person. 

Fakta J-dagen

  • 1999 flyttades J-dagen från onsdag till fredag på grund av att så många danskar var ”sjuka” torsdagen efter.
  • Idén med att köra ut julölen direkt till krogarna bygger på traditionen kring de franska Beaujoulais-vinerna som kördes via gatlopp från Frankrike till de danska restaurangerna.
  • Facebook-sidan ”J-dag” har dryga 150 000 likes och ”Tuborg Julebryg” har ytterligare 31 000. 

Stena Line, Göteborg, 01 november 2011

För mer information och bilder, kontakta Charlotte Ljunggren, linjechef Göteborg-Frederikshavn, 0704-85 80 80 eller Dag Thyselius, PR- Manager på Stena Line telefon 0704-85 83 32.