Följ Stena Line

Här finns Europas sämsta bilförare – Italienarna är de vi helst slipper längs med vägarna

Pressmeddelande   •   Sep 20, 2016 11:05 CEST

Att åka på bilsemester i Europa har onekligen vart en populär resform i sommar. Flexibilitet och frihet i all ära men det finns också vissa utmaningar med bilen som ens främsta färdmedel. Som att samsas med andra bilister på Europas vägar. Störst utmaning tycks det vara att köra bil i Italien, vars förare utses till de sämsta bilförarna i Europa enligt majoriteten av de svarande i årets upplaga av Stena Lines Bilsemesterrapport.

Bilköer, uttråkade barn och bensinstopp är några av de orosmoment som kan få även en rutinerad förare ur balans under en bilsemester. En annan är ens medtrafikanter. Enligt Stena Lines undersökning Bilsemesterrapporten 2016, som genomförts i fem länder, däribland Sverige, så är det framförallt på de italienska vägarna man ska vara extra uppmärksam. Var tionde svensk anser nämligen att italienarna är Europas sämsta bilförare, en åsikt som delas av såväl britter som tyskar och irländare.

Även fransmännen placeras högt i listan. Fem procent av tyskarna och fyra procent av de svarande i Sverige och Irland tycker att fransmän är sämst på vägarna. Lägst rankade som bilförare är de dock utav britterna där fransmännen får hela sju procent. I Polen är respondenterna dock mer kritiska till tyskarnas körförmåga och nästan tre av tio uppger att de är dem sämsta förarna. Och, möjligen lite överraskande, när man frågar svenskarna själva, så är tydligen inte heller vi några kungar på vägarna utan placerar oss själva på en femte plats och hävdar därmed att vi är sämre bilförare än exempelvis våra grannländer Danmark, Tyskland och Norge.

– Varför listan ser ut som den gör kan vi bara spekulera i men troligen har det att göra med att vi har olika körstilar och temperament i olika länder. En sak är i alla fall säker och det är att det finns mindre bra förare i alla länder och det är viktigt att vara uppmärksam då många nu beger sig hemåt efter semestern och det kan bli trångt längs med vägarna, säger Jesper Waltersson, presschef på Stena Line.

Topp tre sämst ansedda bilister i Europa:

Polen            Sverige Tyskland       Storbritannien Irland
1 Tyskar   
(32 procent)
Italienare
(10 procent)
Italienare   
(10 procent)
Italienare
(22 procent)
Italienare
(26 procent)
2 Britter
(9 procent)
Albaner, fransmän, greker
(4 procent)
Albaner
(8 procent)
Fransmän
(7 procent)
Irländare
(7 procent)
3 Italienare
(6 procent)
Svenskar
(3 procent)
Fransmän
(5 procent)
Greker
(4 procent)
Fransmän, spanjorer
(4 procent)


För mer information, kontakta:
Jesper Waltersson, Presschef på Stena Line, tel + 46 (0) 704 85 85 32 eller mail jesper.waltersson@stenaline.com

Stena Lines Bilsemesterrapport 2016
Nedan följer ett urval av statistik från Bilsemesterrapporten 2016. Endast svenska siffror i tabellerna.

Om undersökningen: Riksrepresentativ undersökning utförd av Norm i mars 2016. Undersökningen genomfördes i Sverige, Storbritannien, Irland, Tyskland och Polen med 1 000 personer i varje land, i åldrarna 18-65 år som svarade på frågorna via en webbpanel.

Vilket land i Europa anser du har sämst bilförare?

Totalt
Italien 10 %
Albanien 4 %
Frankrike 4 %
Grekland 4 %
Sverige 3 %
Polen 2 %
Belgien 1 %
Bosnien och Hercegovina 1 %
Bulgarien 1 %
Danmark 1 %
Estland 1 %
Litauen 1 %
Norge 1 %
Portugal 1 %
Serbien 1 %
Spanien 1 %
Storbritannien 1 %
Tyskland 1 %
Ungern 1 %

Stena Line är ett av Europas ledande färjerederier med 34 fartyg och 22 linjer i norra Europa. Stena Line är en viktig del av det europeiska logistiknätverket och utvecklar nya intermodala fraktlösningar genom att kombinera transporter på järnväg, väg och hav. Stena Line spelar också en viktig roll för turismen i Europa med sin omfattande passagerarverksamhet. Företaget är familjeägt, grundades 1962 och huvudkontoret ligger i Göteborg. Stena Line är en del av Stena AB som har cirka 15 000 anställda och en årlig omsättning på cirka 36 miljarder kronor.

Bifogade filer

PDF-dokument