Följ Stena Line

Gratis öl till svenskarna

Pressmeddelande   •   Nov 01, 2012 16:00 CET

Fredag 2 november hälsar danskarna julen välkommen genom att fira ”J-dagen” när Tuborgs julöl har försäljningspremiär på landets barer exakt klockan 20.59. Bryggeriets lastbilar med personal i blåvita tomtekostymer kör land och rike runt för att dela ut mer än 8 000 liter gratis julöl till danskarna. I år tar Stena Line traditionen till Sverige och bjuder resenärerna ombord på gratis öl.

J-dagen infördes 1990 och firas den första fredagen i november av mer än 300 000 danskar varje år. I år besöker Tuborgs lastbilar och blåvitklädda ”tomtenissar” närmare 500 krogar och delar totalt ut 8 000 liter öl. Stena Line för nu traditionen vidare till Sverige, om än i mindre skala, och bjuder sina resenärer på en gratis smakprovning av Tuborgs julöl ombord på J-dagen, fredagen den 2 november.

– För många novemberlovsfirare är J-dagen en unik upplevelse under vistelsen i Danmark. Nu tar vi traditionen till Sverige genom att erbjuda våra resenärer att provsmaka Tuborgs julöl ombord på Stena Jutlandica på väg från Frederikshavn till Göteborg. Självklart sker det traditionsenligt klockan 20.59, säger Carl Mårtensson, PR-ansvarig på Stena Line.

För danskarna är firandet av J-dagen ett besked om att julen är på väg och försäljningspremiären av Tuborgs julöl brukar benämnas som att den första snön faller. Som traditionen kräver klär sig de flesta danskar i färgerna blått och vitt denna kväll, vilka är de officiella färgerna för J-dagen. Nyhet för i år är appen crowdit där man enkelt hittar vilka krogar som får besök av de blåklädda tomtenissarna, exempelvis Fregatten och Tordenskjoldskroen i Frederikshavn.

Julölen finns till försäljning ombord på Stena Line från och med den 2 november. Provsmakningen äger vid butiken ombord på färjan Stena Jutlandica klockan 20.59 och riktar sig till de som fyllt 18 år och inte ska framföra något fordon efteråt.

Fakta J-dagen

  • 1999 flyttades J-dagen från onsdag till fredag på grund av att så många danskar var ”sjuka” torsdagen efter.
  • Idén med att köra ut julölen direkt till krogarna bygger på traditionen kring de franska Beaujoulais-vinerna som kördes via gatlopp från Frankrike till de danska restaurangerna.
  • Facebook-sidan ”J-dag” har dryga 113 000 likes och ”Tuborg Julebryg” har ytterligare 58 000.
  • Appen crowdit visar vilka krogar som får besök av Tuborgs lastbilar under J-dagen.

Stena Line är ett av världens största färjerederier med tre affärsområden; Skandinavien, Nordsjön och Irländska sjön. Huvudkontoret ligger i Göteborg.
Stena Line har Europas mest heltäckande linjenät med ett stort antal destinationer i Skandinavien, Storbritannien, Irland, Tyskland, Polen, Holland och i Baltikum. Verksamheten omsätter cirka 10 miljarder kronor och har cirka 6 000 anställda.