Följ Stena Line

Fler svenskar åker på bilsemester i sommar

Pressmeddelande   •   Mar 21, 2013 10:00 CET

Intresset för bilsemester fortsätter att öka. I sommar planerar mer än fyra av tio svenskar, 44 procent, att ta bilen med sig på semestern. Det är en ökning med tre procentenheter jämfört med förra året. Danmark är det populäraste resmålet följt av Tyskland och Norge. Det avslöjar nya Bilsemesterrapporten 2013 – en rapport om svenskarnas resvanor med bil från Stena Line.

Rapporten som genomförs för andra året i rad visar att intresset att bila utanför landets gränser ökar. Närmare sex av tio svenskar, 55 procent, väljer att besöka något av våra skandinaviska grannländer eller att fortsätta ner i Europa. Motsvarande siffra i fjol var 46 procent. På frågan om varför man väljer bilsemester framför andra semesterformer svarar en klar majoritet av svenskarna, 86 procent, frihet och flexibilitet. Därefter följer möjligheten att kunna besöka platser dit inte så många andra åker, vilket 46 procent svarat.

– Vi kan konstatera att intresset för bilsemester är rekordstort. I rapporten uppger närmare nio av tio svenskar att de någon gång varit på bilsemester och lika många svarar att de skulle kunna tänka sig att åka på bilsemester i framtiden, säger Carl Mårtensson, PR-ansvarig på Stena Line.

Vart svenskarna åker på bilsemester råder det inga tvivel om. Danmark kommer högst upp på listan med 58 procent, följt av Tyskland och Norge på 40 respektive 25 procent.  
44 procent av de som planerar att åka på bilsemester till sommaren uppger att de kommer att vara borta i en vecka. Närmare var fjärde svensk, 24 procent, svarar att man planerar att vara borta i två veckor och 12 procent svarar tre veckor eller mer.

Det här grälar svenskarna om på semestern
Att bila långväga är, tvärtemot vad många tror, knappast något som ger upphov till gräl. Närmare fyra av tio svarar nämligen att de aldrig grälar under bilsemestern. Hos de som trots allt gör det är det främst hastigheten som grälet handlar om, något som 20 procent uppgett. Därefter kommer valet av väg på 14 procent tätt följt av valet av musik med 10 procent.

Om undersökningen: Riksrepresentativ undersökning genomförd av Norm i januari 2013. 1000 personer i åldrarna 18-65 år svarade på frågor via en webbpanel. 

För mer information, kontakta:
Carl Mårtensson, PR-ansvarig på Stena Line, tel +46 (0)704 85 83 32 eller mail
carl.martensson@stenaline.com


Länderna svenskarna besöker under bilsemestern 2013    
(flervalsalternativ)      


1. Danmark

58 procent

2. Tyskland

40 procent

3. Norge

25 procent

4. Frankrike, Italien

12 procent

5. Finland

10 procent

6. Österrike

8 procent

7. Schweiz, Holland

7 procent

8. Kroatien, Polen, Tjeckien

4 procent

9. Storbritannien, Belgien

3 procent

10. Spanien, Lettland, Litauen

2 procent


Främsta skälen att välja bilsemester?
(flervalsalternativ)                                                                    

Större frihet och flexibilitet

82 procent

Man kan åka till platser dit få andra åker

46 procent

Man kan få vara med om oplanerade händelser

43 procent

Ett trevligare sätt att resa

27 procent

Man kan köpa med sig mer saker hem

22 procent

Ekonomiska skäl

13 procent

Annat

10 procent


Vad grälar ni om under bilsemestern?                                 


Om hastigheten

20 procent

Om vilken väg vi ska köra

14 procent

Om vem som ska välja musik

10 procent

Om barnens bråk i baksätet/bilen

7 procent

Om ekonomi/pengar

7 procent

Om packning/platsbrist 

6 procent

Om vem som får sitta vart i bilen

5 procent

Om vem som ska köra

3 procent

Annat

7 procent

Vi grälar aldrig

38 procent

Stena Line är ett av världens ledande färjerederier med Europas mest heltäckande linjenät och ett stort antal destinationer i Skandinavien, Storbritannien, Irland, Tyskland, Polen, Holland och i Baltikum. Verksamheten omsätter över 10 miljarder kronor och har cirka 6 000 anställda.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.