Följ Stena Line

Ekonomin påverkar inte svenskarnas semesterplaner

Pressmeddelande   •   Jun 13, 2013 08:00 CEST

Ekonomiska faktorer styr inte svenskarnas semesterplaner i sommar. Enligt Stena Lines nya Bilsemesterrapport 2013 är det endast några få som låter sig påverkas av stigande bensinpriser och vacklande valutakurser ute i Europa. Företagets bokningsläge bekräftar bilden och visar en sjuprocentig ökning av bilsemestrande svenskar i juli, jämfört med föregående år.

Enligt 84 procent av de tillfrågade i Bilsemesterrapporten 2013 påverkar inte bensinpriset längden på sommarens bilsemester nämnvärt eller överhuvudtaget. Dessutom svarar mer än varannan, 57 procent, att de påverkas lite eller inte alls av valutakursen när de väljer resmål. Samtidigt ökar andelen av de som planerar att välja ett dyrare boende på sin bilsemester med 12 procent jämfört med 2012.

– Det märks att svenskarna gärna åker på bilsemester och att ekonomin inte bromsar det intresset, tvärtom är det fler som väljer just bilsemester i sommar. Vår bokningsstatistik visar att vi redan nu har sju procent fler som kommer att ta med bilen på semestern med oss i juli jämfört med  2012. Tydligast är trenden på våra Tysklandslinjer som är ett naturligt val för att ta sig ut på bilsemester i Europa, säger Carl Mårtensson, PR-ansvarig på Stena Line.

Den redan starka svenska kronan förväntas fortsätta stiga i värde i relation till övriga valutor, enligt värderingsmodeller från Deutsche Bank. Därmed kan det vara riktigt prisvärt att ge sig ut på bilsemester i Europa i sommar. De europeiska bensinpriserna varierar en hel del, men bedöms ligga lägst i Östeuropa och Baltikum.* Dock anger 39 procent av de tillfrågade svenskarna i Bilsemesterrapporten 2013 att de inte alls är påverkade av bensinpriset, när de planerar hur långt de ska resa.

*enligt webbplatsen http://se.gas-globe.com/maps.phtml.


Påverkar bensinpriset längden på din bilsemester?

Totalt

Ja, jag kör kortare sträckor

16 procent

Nej, jag kör lika långt som tidigare

39 procent

Ja, men inte nämnvärt

45 procent

I vilken utsträckning påverkas du av valutakursen när du väljer resmål för din bilsemester?

Totalt

Väldigt mycket

2 procent

Ganska mycket

12 procent

Inte alls

24 procent

Varken mycket eller lite

28 procent

Ganska lite

33 procent

Hur bor du helst under bilsemestern?

2013

2012

Hotell/motell/lägenhet

75 procent

63 procent

Hus/husvagn/husbil

14 procent

19 procent

Tält/sover i bilen

 5 procent

 9 procent

Annat

 7 procent

10 procent


Om undersökningen: Riksrepresentativ undersökning genomförd av Norm i januari 2013. 1000 personer i åldrarna 18-65 år svarade på frågor via en webbpanel. Läs och ladda ner hela rapporten här


Stena Line är ett av världens ledande färjerederier med Europas mest heltäckande linjenät och ett stort antal destinationer i Skandinavien, Storbritannien, Irland, Tyskland, Polen, Holland och i Baltikum. Verksamheten omsätter över 10 miljarder kronor och har cirka 6 000 anställda.