Följ Stena Line

Danmark har gått om Italien i popularitet för bilsemestern

Pressmeddelande   •   Maj 25, 2009 11:23 CEST

Danmark är svenskarnas nya favoritresmål för bilsemestern, visar en ny reseundersökning. Grannlandet har gått om länder som Italien när svensken väljer den populäraste destinationen för sin bilsemester.

En majoritet, 59 procent, av svenskarna planerar en bilsemester i sommar. Destinationen som lockar mer än andra för semester med bil är Danmark, som får 16 procent av svaren, följt av Italien, Tyskland och Frankrike. Starkast ställning har Danmark bland barnfamiljerna, där 20 procent anger landet som favoritresmål.

- Danmark är ett utmärkt resmål eftersom det är enkelt att åka dit och ta sig runt och man hinner med mängder av aktiviteter på ganska kort tid. För barnfamiljerna är Danmark en pärla, säger Charlotte Ljunggren, linjechef för Stena Lines linjer mellan Sverige och Danmark.

Det som lockar mest med Danmark, enligt respondenterna i Stena Lines undersökning, är den smidiga resan till resmålet, den trivsamma atmosfären, utbudet av god mat och dryck samt att det är enkelt att ta sig runt i landet.

- Vi märker av en stor efterfrågan på bilsemester just nu och vet av erfarenhet att resor med färja och bil ökar i lågkonjunktur. Det är ett fritt och bekvämt resesätt där man själv bestämmer både takt, budget och resans längd, säger Charlotte Ljunggren.

Stena Line har i samarbete med undersökningsföretaget ScandInfo undersökt 1048 vuxna svenskars inställning till resor och turism i rapporten Stena Lines Resebarometer.

Av de tillfrågade kommer 30 procent att åka på färre resor i år, 28 procent väljer dessutom kortare resor och 25 procent ser över priset och åker på billigare resor.

Undersökningen genomfördes under februari månad 2009 och har temat "bilsemester". Den visar att semesterformen har en mycket stark position bland turistande svenskar. Nästan nio av tio (88 procent) har varit eller kan tänka sig att åka på bilsemester. Och nästan sex av tio, 59 procent, planerar en resa redan i sommar. Bland barnfamiljerna är intresset ännu större och 79 procent planerar att ta med bilen på semesterresan.

Fakta Stena Lines Resebarometer om bilsemester

Populäraste resmål vid bilsemester i Europa:

1. Danmark

2. Italien

3. Tyskland

4. Frankrike

5. Norge

Fördelar med bil på semestern:

1. Frihet att röra mig

2. Se och uppleva mycket på vägen

3. Möjlighet att packa hur mycket man vill

4. Enkelt sätt att resa med barn

5. Bekvämt

Vad är det som gör Danmark värt att besöka?

1. Enkel och smidig resa till resmålet

2. Trivsam atmosfär

3. God mat

4. God dryck

5. Smidigt att ta sig runt i landet

Stena Line, Göteborg, 25 maj 2009

För mer information och bilder, kontakta Martin Ahlgren, ansvarig för Stena Lines Resebarometer, på telefon 031-85 85 79 eller 0704-85 85 79, e-post: martin.ahlgren@stenaline.com.