Följ Stena Line

Byggstart för Stenas nya RoPax-färjor - blir de mest energieffektiva i sitt slag

Pressmeddelande   •   Aug 28, 2017 11:16 CEST

Stena Lines VD Niclas Mårtensson på ceremonin i Weihai, Kina.

Fredag 25 september hölls en traditionell “steel cutting”-ceremoni på AVIC Weihai Shipyard i Kina. Detta är starten på bygget av den första av fyra RoPax-färjor som beställts av Stena, i kontraktet finns även en option på ytterligare fyra färjor. Leverans är planerad till 2019 och 2020.

Den här investeringen ligger i linje med och bygger vidare på Stena Lines framgångrika RoPaxkoncept, med en mix av passagerare och frakt. Färjorna kommer att vara cirka 50 procent större än dagens genomsnittliga RoPaxfärjor.

- Genom standardisering och flexibilitet säkerställer vi en verksamhet som ännu bättre kan stötta våra kunder och bidra till deras fortsatta tillväxt. Vi tror tillväxten när det gäller färjetransporter kommer att fortsätta och det är här är ett viktigt steg i att vi förbereder Stena Lines verksamhet för fortsatt tillväxt, säger Stena Lines VD Niclas Mårtensson.

Kapaciteten på färjorna kommer att vara över 3 000 längdmeter och de kommer att kunna ta cirka 1 000 passagerare och ha full utbud av service till gästerna ombord. Stena Lines hållbarhetsstrategi är central i bygget av färjorna.

- Våra nya RoPax-färjor kommer att vara bland de mest energieffektiva i världen med väsentligt mycket lägre CO2-utsläpp per lastenhet mot jämförbart RoPax-tonnage. Vårt mål är att leda hållbarhetsutvecklingen inom sjöfarten och sätta en ny standard när det gäller utsläpp, kostnadseffektivitet och prestanda. Färjorna kommer att gå på traditionellt bränsle men är designade inom klassificeringen ”Gas Ready” och de är också förberedda för scrubbers och katalytisk avgasrening, vilket ger oss flexibilitet för framtiden, säger Niclas Mårtensson.

Tekniska fakta

Längd: 214,5 m

Bredd: 27,8 m

Djup: 6,4 m

Kapacitet bildäck: 3 100 längdmeter + 120 bilar

Passagerarkapacitet: 1 000

Antal hytter: 175

Motorer: 2 x V12 4-stroke diesel (2 x 12,600 kW)

Hastighet: 22 knots

Varv: AVIC Weihai Shipyard, China

Stena Line, Göteborg

28 augusti 2017

För mer information vänligen kontakta Jesper Waltersson, Presschef, +46 (0)704 85 85 32.

Stena Line är ett av Europas ledande färjerederier med 36 fartyg och 20 linjer i norra Europa. Stena Line är en viktig del av det europeiska logistiknätverket och utvecklar nya intermodala fraktlösningar genom att kombinera transporter på järnväg, väg och hav. Stena Line spelar också en viktig roll för turismen i Europa med sin omfattande passagerarverksamhet. Företaget är familjeägt, grundades 1962 och huvudkontoret ligger i Göteborg. Stena Line är en del av Stena AB-koncernen som har cirka 15 000 anställda och en årlig omsättning på cirka 36,5 miljarder kronor.