Följ Stena Line

Tre av fyra svenskar positiva till att fira jul utomlands

Nyhet   •   Dec 15, 2015 10:34 CET

Julen närmar sig med stormsteg och Santa Line har därför tagit tempen på hur deras resenärer ställer sig till olika jultraditioner. Julmat, umgänge med familjen samt att ge bort julklappar – det är traditionerna flest svenskar längtar efter. Men det finns också svenska traditioner man gärna slipper, samtidigt som svenskarna är öppna för att fira andra länders traditioner. 75 procent kan också tänka sig att fira julen utanför Sveriges gränser.

Julen är viktig för Stena Line, därför byter färjerederiet namn till Santa Line under december månad. Stena Line som har färjeförbindelser mellan tio länder har även frågat deras resenärer från de olika länderna om hur de ställer sig till jultraditioner. En sak är säkert, oavsett var man bor så är man öppen för att både fira jul i ett annat land och att anamma en annan kulturs jultradition.

Svenskarna ger hellre än att få julklappar

Jultraditionerna är många men det som flest svenskar, 67 procent, ser fram emot är att äta traditionell julmat och att umgås med familj och släkt. Därefter uppger tre av tio att de tycker om att ge bort julklappar. Att få presenter är däremot inte lika viktigt, endast fyra procent anser det. Något som går i linje med att fler än var tredje svensk kan tänka sig skippa den traditionen. Andra seder svenskarna gärna slipper är att gå till kyrkan och att se på klassiska julprogram på tv:n.

– Vi har genomfört den här undersökningen för att ta pulsen hos våra resenärer inför julen. Trots att många svenskar svarat att de inte tycker det är viktigt att få klappar så är det betydligt fler som sätter stort värde i att ge till andra. Det märks nämligen redan i försäljningssiffrorna ombord där julklappshandeln sedan länge är igång, säger Carl Mårtensson, kommunikatör på Stena Line.

Tom stol vid bordet och den danska J-dagen – traditioner vi gärna tar efter

Likt svenska traditioner finns det seder i andra länder som är unika för dem. Populärast bland svenskarna att anamma är en polsk tradition då man lämnar en tom stol vid bordet för att välkomna de som gått vilse, samt en dansk tradition som innebär att man firar den så kallade J-dagen vilket är dagen då julölen börjar säljas för säsongen.

Om undersökningen
1 230 svenskar har svarat på en webbenkät utförd av Stena Line. Totalt har 4 520 resenärer från Danmark, England, Nederländerna, Norge, Polen, Tyskland och Sverige varit med i undersökningen.

Bifogade filer

PDF-dokument