Följ Stena Line

Stena Line och Göteborgs Hamn prisas för elanslutning

Nyhet   •   Sep 28, 2012 12:00 CEST

Stena Line och Göteborgs Hamn prisas för arbetet med elanslutning av Stena Lines färjor vid kajerna i Göteborg. Priset Nobelux Grand Prix d’Excellence for Environment & Climate Action 2012 delades ut onsdagen den 26 september i Luxemburg.

- Vi elanslöt de första färjorna redan på 1980-talet och sedan 2011 är samtliga färjor elanslutna och anpassade för att angöra centrala lägen, säger Bjarne Koitrand, Teknisk chef på Stena Line.

Under ett tio-timmars hamnstopp kan dieseldriften från ett enda fartyg orsaka upp till 20 ton koldioxidutsläpp. Att stänga av motorerna och istället använda sig av landel innebär betydande miljövinster. Sedan 2011 har alla Stena Lines färjor stängt av motorn vid kaj i Göteborgs Hamn. Istället har de använt miljömärkt el från land för att hålla igång elförsörjningen ombord.

För denna satsning har nu Göteborgs Hamn och Stena Line tilldelats priset Nobelux Grand Prix d’Excellence for Environment & Climate Action 2012. Bakom satsningen står den nordiska handelskammaren i Luxemburg. Priset, som består av en kristallstatyett, delades ut på en gala i Luxemburg onsdagen den 26 september.