Följ Stena Line

Stena Danica fyller 50 år

Nyhet   •   Jun 18, 2015 08:00 CEST

Den 24 juni 1965 började det unga rederiet Stena att trafikera Göteborg-Frederikshamn med bilfärjan Stena Danica. Fyra fartyg och femtio år senare är hon fortfarande göteborgarnas favorit. Det firar Stena Line med gratis dagstur på födelsedagen den 24 juni.

Efter 25 000 färder under 32 år står Stena Danica (IV) i en klass för sig och det finns ingen annan svensk färja som är i närheten av den noteringen. Stena Danica är en mycket viktig del i det arbete som legat till grunden för att göra Stena Line till en global färjeaktör. Men vi börjar från början.

Efter några år med Skagenlinjen som tog göteborgarna till Skagen för att äta och dricka gott, få sin ranson av havsluft och billiga varor i butiken tog dåvarande Stenalinjen ett viktigt steg genom att addera möjligheten att ta med bilen över till Danmark den 24 juni 1965, när den första Stena Danica körde sin premiärtur. Det moderna fartyget Stena Danica, med bildäck, restaurang, cocktailbar och plats för 600 passagerare gjorde Stenalinjen till en tydligare konkurrent till den traditionella Sessanlinjen som då trafikerade Göteborg-Fredrikshamn. Den konkurrensen hårdnade ytterligare de kommande åren och 1969 sjösatte båda rederierna nya fartyg. Stena Danica II var en imponerande färja, av många kallad den vackraste bilfärja som någonsin byggts, och invigdes med påmpa och ståt av barnskådespelerskan Inger Nilsson, som spelade Pippi Långstrump, och Sten A Olsson den 30 juni 1969.

Med Stena Danica III som levererades i juni 1974 var det inte längre någon tvekan om vilket rederi som var störst på linjen Göteborg-Fredrikshamn, där nu Stena Jutlandica också trafikerade. Väl tilltagna kryssningsfärjor med mycket stor fraktkapacitet, var en lyckad kombination. Under 1981 vann så Sten A Olsson slaget om Kattegatt när han tog över majoriteten av aktierna i Sessanlinjen och de forna konkurrenterna var nu partners. Efter detta kom nu en ny Stena Danica (IV) och en ytterligare Jutlandica (II) som 1983 erbjöd enorma restaurangutrymmen, en 600 kvadratmeter stor taxfree-butik med självbetjäning.

Stena Danica och Danmark lockar fortfarande

De senaste åren har linjen mellan Göteborg och Fredrikshamn visat en stadig ökning av gäster. Precis som för 50 år sedan lockar billig shopping. Sedan ett år tillbaka är Stena Danica en flytande bordershop som erbjuder billiga priser på bland annat alkohol, godis, klockor, smycken och parfymer.

Inför årets högsäsongsmånad juli pekar gästvolymerna uppåt med sex procent jämfört med föregående år. Danmark fortsätter också att locka bilresenärer. Enligt Stena Lines reseundersökning Bilsemesterrapporten 2015 är Danmark den solklara favoriten dit var tredje tänker åka.

I samband med 50-årsdagen, den 24 juni 2015, bjuder Stena Line på gratis dagstur till Danmark med kalas ombord. Läs mer och boka på www.stenaline.se/danica50