Följ Stena Line

Intresset för semester med bil ökar - I år åker fyra av tio svenskar på bilsemester

Nyhet   •   Maj 12, 2016 14:17 CEST

Rekordmånga svenskar, 98 procent, har varit på bilsemester och inför årets högsäsong är intresset högre än ifjol. Stena Lines nya Bilsemesterrapport 2016, som baseras på en statistisk säkerställd undersökning, visar nämligen att 42 procent planerar att ge sig ut på vägarna under semestern. Förra året var det tre av tio som uppgav samma sak. Den främsta anledningen till att så många åker på bilsemester är för att det är ett trevligt och flexibelt sätt att resa på.

Att åka på bilsemester är fortsatt populärt bland svenskarna. I år kommer nämligen åtminstone fyra av tio svenskar, 42 procent, åka på bilsemester. Bland de som uppger att de inte planerar att åka på bilsemester i år så har majoriteten ännu inte börjat planera sin semester.

Det finns många fördelar med att semestra med bilen och enligt majoriteten av svenskarna åker de på bilsemester för att det är ett trevligt sätt att resa och för att man kan vara med om spontana händelser längs vägen, det uppger 65 respektive 60 procent. Varannan svensk sätter sig bakom ratten för att man kan åka till platser som annars är svåra att ta sig till.

Flest svenskar styr bilen till Danmark, Tyskland och Frankrike. Även Norge och Italien lockar en hel del. Men oavsett vilket land man befinner sig i så är det viktigaste för bilsemestrande svenskar hur man bor. På frågan om vad man planerar att spendera mest pengar på svarar allra flest, 25 procent, boende. Därefter följer mat och dryck samt bil och bränsle. Minst pengar lägger svenskarna på shopping, det uppger endast fem procent, men samtidigt är det fastställt i tidigare undersökningar som Stena Line gjort att shopping är ett viktigt inslag på semestern.

– Det här är femte året i rad som vi genomför vår omfattande undersökning om svenskarnas och nordeuropéersbilsemestervanor och det är intressant att se hur intresset håller i sig och hur det även ökat hos den yngre generationen. Bokningsläget inför den stundande sommaren vittnar om ännu en stark säsong för bilsemestrande svenskar och jämfört med samma period i fjol ser vi att bokningsläget på våra linjer ut i Europa inför högsäsongen i genomsnitt ligger 10 procent högre än vid samma tid förra året. Danmark utmärker sig i år och intresset att åka dit är rekordstarkt. Exempelvis har bokningarna till Legoland ökat med nästan 50 procent från i fjol, säger Jari Virtanen, chef för Stena Lines reseverksamhet.

Topp 5 – Hit åker svenskarna på bilsemester 2016

  1. Danmark, 27 procent
  2. Tyskland, 26 procent
  3. Frankrike, 12 procent
  4. Norge, 11 procent
  5. Italien, 10 procent

För mer information, kontakta:

Jesper Waltersson, Presschef på Stena Line, tel + 46 (0) 704 85 85 32 eller mail jesper.waltersson@stenaline.comStena Lines Bilsemesterrapport 2016

Nedan följer ett urval av statistik från Bilsemesterrapporten 2016.

Om undersökningen: Riksrepresentativ undersökning genomförd av Norm i mars 2016. 1 000 personer i åldrarna 18-65 år svarade på frågorna via en webbpanel.

Har du någon gång varit på bilsemester?

Totalt
Ja98 %
Nej2 %

Planerar du att åka på bilsemester i sommar(?)?

Totalt
Ja42 %
Nej46 %
Vet ej12 %

Om ja, varför? (följdfråga till ”Planerar du att åka på bilsemester i sommar(?)?”)

Totalt
Det är ett trevligt sätt att resa65 %
Man kan vara med om spontana händelser längs vägen60 %
Man kan åka till platser som annars är svåra att ta sig till49 %
Man kan besöka flera lander på samma resa34 %
Man kan köpa med sig mer saker hem jämfört med flyg26 %
Det är en resform som passer hela familjen22 %
Älskar att åka bil21 %
Det är prisvärt jämfört med andra resealternativ16 %
Mindre miljöpåverkan jämfört med flyg5 %
Lågt bensinpris3 %
Har aldrig åkt på bilsemester tidigare2 %
Andra har rekommenderat att åka på bilsemester2 %
Vet ej1 %
Annat4 %

Om nej, varför? (följdfråga till ”Planerar du att åka på bilsemester i sommar(?)?”)

Totalt
Har inte planerat min semester än58 %
Det är dyrt7 %
Det är ett obekvämt sätt att resa5 %
Det tar lång tid5 %
Har redan varit på bilsemester så många gånger1 %
Det är töntigt0 %
Det är bara äldre som åker0 %
Det är bara barnfamiljer som åker0 %
Vet ej5 %
Annat29 %

Vad planerar du att spendera mest pengar på under bilsemestern?

Totalt
Boende25 %
Mat och dryck22 %
Bil och bränsle17 %
Nöje11 %
Shopping5 %
Vet ej19 %
Annat1 %

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.